Waarom zijn goede algemene voorwaarden zo belangrijk?
14 februari 2023 
2 min. leestijd

Waarom zijn goede algemene voorwaarden zo belangrijk?

Waarom zijn goede algemene voorwaarden zo belangrijk?

Dagelijks zien ondernemers in Nederland algemene voorwaarden voorbij komen. Een lang document vol artikelen die op een rij zijn gezet om maar niet in de problemen te komen. Maar in hoeverre lezen we die algemene voorwaarden en hoe goed kennen we die van onszelf eigenlijk? In de praktijk blijkt dat nog steeds veel algemene voorwaarden verre van waterdicht zijn en voor iemand zonder juridische kennis lastig zijn te begrijpen. 

Wij spreken dagelijks ondernemers die hier mee te maken hebben. Over essentiële onderwerpen als betalingsafspraken bestaan door onvoldoende duidelijkheid veelal de meest nare situaties. Situaties die zelfs tot een kostbare procedure bij de rechter leiden. Goede algemene voorwaarden zijn een grote hulp in het voorkomen hiervan. Het spreekwoord zegt niet voor niks: “Voorkomen is beter dan genezen.”.

Afdwingbaarheid

Wist je dat algemene voorwaarden niet zomaar afdwingbaar zijn? Om deze van kracht te laten zijn moet je een aantal zaken goed regelen. Drie om precies te zijn; Ten eerste moeten de algemene voorwaarden goed onder ogen zijn geweest van je klanten. Ze moeten kennis hebben kunnen nemen van de informatie die hierin staat. Regel je dit niet, dan kun je jouw algemene voorwaarden niet afdwingen. Daarnaast is het belangrijk dat je klant de voorwaarden inziet voordat deze met jouw contract akkoord gaat en ondertekend. Vanzelfsprekend  moet de klant ook akkoord gaan met deze voorwaarden. Is één van deze criteria niet geregeld, dan is het niet mogelijk om je te beroepen op jouw algemene voorwaarden. Houdt hier dus altijd rekening mee. 

Effectiviteit van jouw algemene voorwaarden

Zie je algemene voorwaarden als de regels van een spel. Een handboek van onderlinge regels die je afspreekt met iedere klant die iets bij je afneemt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een onderwerp als kleurverschil. Wanneer het een product als een houten beeld betreft, ontkom je er niet aan dat kleuren van verschillende beelden afwijken. Het is in dit voorbeeld wijs om in de algemene voorwaarden op te nemen dat kleurverschil geaccepteerd dient te worden. 

Consumenten

Niet alleen business to business hebben ondernemers met algemene voorwaarden te maken, maar ook richting consumenten. Vanuit consumentenbescherming krijgen ondernemers te maken met de Autoriteit Consument en Markt (de ACM) bij geschillen rondom internetaankopen. Zij houden toezicht op de bedrijven of ze zich houden aan regels die gelden bij verkoop aan consumenten. Europese en Nederlandse wetten zijn hierbij van toepassing. Houdt hierbij ook rekening met de opzet van je Algemene Voorwaarden. 

Kleine lettertjes, groot gevolg

De denkbeeldige kleine lettertjes zijn de details waarmee je jezelf een voorsprong geeft of juist op achterstand komt. Eén van de meest gehoorde klachten is dat het document vrijwel onleesbaar is. Onbegrijpelijk en met een lange lijst van opsommingen die nodeloos complex zijn geformuleerd. Gevolg hiervan is dat je klant ergens “Ja!” tegen zegt, waarvan hij of zij wellicht niet eens wist dat het erin stond. Andersom geldt dit uiteraard ook. Je zegt “Ja” tegen een partij die bepaalde algemene voorwaarden mogelijk tegen je kan gebruiken. 

Klare taal

Zorg voor transparantie in je communicatie over dergelijk onderwerpen. Bij Lextone geloven we dan ook in begrijpelijke en duidelijke rechtstaal. Zonder omslachtige zinsopbouw en met een oog voor jouw als ondernemer. Weet waar je klant “Ja!” op zegt en zorg voor een goede bescherming van je eigen belangen. Dát is de kracht van een goed document waar iedereen van begrijpt wat er op papier staat. Geef jezelf een voorsprong en zorg voor een goede set algemene voorwaarden en daarnaast is het van groot belang om deze jaarlijkse te laten updaten. Het document van vorig jaar is wellicht door veranderde wet- en regelgeving al lang niet meer actueel. Voorkom gedoe en regel het voor jezelf en je team! En onthoud; zonder (actuele) Algemene Voorwaarden, trek je aan het kortste eind.

Wilt je meer weten? Of twijfel u of uw Algemene Voorwaarde nog wel up to date zijn? Wij voeren graag geheel vrijblijvend een gratis scan voor u uit. Ook als u nog geen Algemene Voorwaarden heeft denken wij graag met u mee. Ga naar het intakeformulier.Over de schrijver