Arbeidsrecht
Mark Benthem
Arbeidsrecht
10/02/2023
1 min
0

Arbeidsrecht uitgelegd: Vakantiedagen

10/02/2023
1 min
0

Door: Fathia Mohamed


Stel je voor, je wilt een lange wereldreis maken en jouw vakantiedagen goed benutten. Je wilt de vakantiedagen van vorig jaar opstapelen en gebruiken voor jouw wereldreis. Maar wat als je plotseling ziek wordt tijdens je vakantie? Of wat als je jouw vakantiedagen wil afkopen? Hoe zit het nou precies met de vakantiedagen? 

Er bestaan verschillende vakantiedagen die je als werknemer kunt opnemen. 


Wettelijke vakantiedagen

 De vier weken waar iedereen in loondienst recht op heeft, worden de wettelijke vakantiedagen genoemd. In de wet is geregeld dat als je voor een werkgever werkt, je vanaf je eerste werkdag vakantiedagen opbouwt. Als werknemer heb je wettelijk recht op 4 keer het aantal uren dat je per week werkt. In het geval van een volledige werkweek van 40 uur, heb je dus recht op 160 uur aan vakantie. 


Bovenwettelijke vakantiedagen 

Alle extra vakantiedagen bovenop het wettelijke verlof, worden de bovenwettelijke vakantiedagen genoemd. In de CAO of arbeidsovereenkomst kunnen afspraken staan over deze extra vakantie-uren. 


Vervallen/verjaren van vakantiedagen 

Wanneer je jouw vakantiedagen niet opneemt, vervallen deze. Wanneer dat gebeurt, is afhankelijk van het soort verlof. Wettelijke vakantiedagen vervallen 6 maanden na afloop van het jaar waarin je ze hebt opgebouwd. Het is niet mogelijk om wettelijke vakantiedagen die je niet hebt opgenomen, uit te laten betalen. 

De bovenwettelijke vakantiedagen verjaren na vijf jaar. Je kan de bovenwettelijke vakantiedagen opstapelen en meenemen naar het volgende jaar. Van deze termijn kan in de AOK of CAO worden afgeweken. In overleg met de werkgever kan wel overeengekomen worden om de bovenwettelijke vakantiedagen uit te laten betalen. 

Voor het opnemen van vakantiedagen geldt de regel dat je eerst de vakantiedagen moet opnemen die als eerste vervallen of verjaren 


Ziek tijdens vakantie 

Als je ziek wordt tijdens jouw vakantie, dan moet je dit melden bij jouw werkgever. De vakantiedagen waarop je ziek bent, raak je niet kwijt. Deze dagen zijn ziektedagen. Met jouw werkgever spreek je af om jouw vakantie-uren op een andere keer op te nemen.


Juridische hulp nodig?

Heb je zelf te maken met problemen rondom je vakantiedagen of ben je werkgever en heb je vragen rondom de vakantiedagen van jouw werknemers? Neem gerust contact op met één van onze Arbeidsrecht juristen.

Reacties
Categorieën