Rechten bij koop op afstand
11 november 2022 
1 min. leestijd

Rechten bij koop op afstand

Stel, je hebt in de krant een mooi product gezien en koopt het via de bijgevoegde bestelbon of je koopt online een meubel bij een meubelbedrijf. Bij levering is het product toch niet helemaal zoals je bij de koop had bedacht en je wenst eigenlijk het product terug te sturen en jouw geld terug. Wat zijn jouw rechten?

Persoonlijk contact met verkoper

Omdat bij bovenstaande voorbeelden geen persoonlijk contact is met de verkoper en je het product niet hebt kunnen bekijken zoals in een fysieke winkel, spreken we doorgaans van een koop op afstand. Overigens is niet alles een koop op afstand. Wanneer je bijvoorbeeld op Marktplaats iets overneemt van een andere particulier, is er geen sprake van een koop op afstand. Dit omdat een particulier niet gezien wordt als een professionele verkoper.

Wettelijke bedenktijd

Het is goed om te weten of er sprake is van een koop op afstand al dan niet. Als er sprake is van een koop op afstand, heb je in de meeste gevallen een wettelijk bedenktermijn van veertien dagen. De bedenktermijn begint te lopen op het moment dat je het product hebt ontvangen.

De verkoper dient je voordat de koop is begaan te informeren over het bestaan van de bedenktermijn. De verkoper dient eveneens een formulier mee te zenden dat je kunt invullen als je van de koop af wilt. Indien de verkoper jou niet informeert over de bedenktermijn voordat de koop is begaan, wordt de bedenktermijn automatisch verlengd met een jaar. Als de verkoper vervolgens jou na de koop informeert over de bedenktermijn, begint de wettelijke bedenktermijn van veertien dagen vanaf dat moment alsnog te lopen.

Tijdens de wettelijke bedenktermijn kun je het product terugsturen aan de verkoper, met de teruggave van het aankoopbedrag. De koop wordt dan hierdoor ontbonden.

Uitzonderingen wettelijke bedenktijd

Maar heb je nu altijd recht op bedenktijd? Het antwoord hierop is nee. Wanneer je bijvoorbeeld een product koopt met een houdbaarheidsdatum, een maatwerkproduct zoals een maatpak aanschaft of een reis boekt, bestaat er geen wettelijke bedenktijd. Ook zoals eerder gesteld, heb je wanneer je koopt van een andere particulier op bijvoorbeeld Marktplaats, geen recht op de wettelijke bedenktijd van 14 dagen.

 Onze juristen helpen je graag!

Heb jij nu ook te maken met het bovenstaande en heb je advies nodig of heb je zelf een webwinkel en wil je goede, duidelijke voorwaarden om een conflicten te voorkomen, neem dan gerust contact op met één van onze juristen.

Over de schrijver