Uw rechten bij een vertraagde of geannuleerde vlucht
14 juni 2022 
1 min. leestijd

Uw rechten bij een vertraagde of geannuleerde vlucht

Er is veel te doen geweest omtrent vliegreizen. Eerst werden door Corona-maatregelen veel vluchten geannuleerd en nu is Schiphol veel in het nieuws. Wat zijn nu eigenlijk je rechten wanneer een vlucht wordt geannuleerd of vertraagd is? Heb je bijvoorbeeld recht op een schadevergoeding?

Recht op verzorging

Wanneer er sprake is van annulering van de vlucht, overboeking of een vertraging van minimaal twee uur, dan is er doorgaans recht op het volgende:

  1. Redelijke hoeveelheid voedsel (eten en drinken);
  2. Twee telefoongesprekken, e-mails of faxberichten;
  3. Indien noodzakelijk: één overnachting en/of transfer.

Recht op schadevergoeding

Er kan ook recht zijn op een schadevergoeding. Dit bedrag kan oplopen tot een bedrag van 600 Euro per persoon en is afhankelijk van de vertragingstijd en afstand van de vlucht.   Zo is er recht op een schadevergoeding van 600 Euro wanneer het gaat om een vlucht met een afstand van meer dan 3500 kilometer met een vertraging van minimaal vier uur.

Overigens komen niet alle vluchtvertragingen in aanmerking voor de compensatie. Zo moet er minimaal drie uur later op de eindbestemming aangekomen worden, moet de vlucht vertrekken vanuit een EU-land (of het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, IJsland of Noorwegen) of wanneer de vlucht uit een ander land vertrekt, dient de eindbestemming wel te liggen in de zojuist benoemde landen en worden uitgevoerd door een maatschappij uit een lidstaat.

Overmacht

Ook wanneer er een beroep op overmacht gedaan kan worden, is er geen recht op een vergoeding. Denk hierbij aan stakingen door derden, medische noodsituaties, natuurrampen en terrorisme. Ook slechte weersomstandigheden kunnen onder overmacht vallen.

Overigens heeft het Europese Hof van Justitie bepaald dat technische mankementen niet vallen onder overmacht. Vliegtuigmaatschappijen kunnen in dat geval geen beroep doen op overmacht.

Ook vertraging ondervonden?

Heb je zelf ook vertraging ondervonden, te maken gehad met een overboekte vlucht of een geannuleerde vlucht? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen samen met jou kijken of er recht is op een schadevergoeding.

Over de schrijver