Help! Mijn bagage is verloren, beschadigd of vertraagd!
05 mei 2023 
1 min. leestijd

Help! Mijn bagage is verloren, beschadigd of vertraagd!

Help! Mijn bagage is verloren, beschadigd of vertraagd!


Daar sta je dan, bij de bagageband. Je komt erachter dat je bagage is beschadigd, vertraagd of nog erger compleet verloren is geraakt. De nachtmerrie van iedere passagier. Wereldwijd raken er tienduizenden bagagestukken per dag kwijt. Helaas is de kans aanwezig dat één van deze drie dingen jou ook kunnen overkomen. Wat zijn dan jouw rechten en plichten?

Op het moment dat jouw bagage verloren, beschadigd of vertraagd is dient u dit direct te melden bij de luchtvaartmaatschappij waarmee je gevlogen hebt. Daar krijgt je een formulier die binnen drie dagen na aankomst van jouw vlucht volledig ingevuld dient zijn. Doe je dit niet, dan vervalt jou recht op eventuele schadevergoeding.


Bagage is beschadigd 

Jouw bagage op de bagageband zien liggen is een enorme opluchting, maar deze wordt al snel verstoord wanneer je de beschadiging(en) van je bagage opmerkt. Mocht jouw bagage beschadigd zijn dan kun je direct na de melding van de schade schadevergoeding vragen. Dit doe je door een aangetekende brief te versturen. Bij sommige luchtvaatmaatschappijen is het online vragen van schadevergoeding ook mogelijk. De vergoeding hiervoor bedraagt maximaal €1.250.


Bagage is vertraagd 

Doordat je bagage is vertraagd zul je alle noodzakelijke spullen opnieuw moeten kopen. Denk hierbij aan kleding of een tandenborstel. Dit is natuurlijk ontzettend vervelend, want dit is niet waarvoor je hebt gespaard. Gelukkig kan je de kosten hiervoor vergoed krijgen. Zorg ervoor dat de luchtvaartmaatschappij jouw vraag om schadevergoeding op tijd ontvangt. Verder is een vereiste voor het verkrijgen van de vergoeding dat je de bonnen van de aankopen hebt. Bewaar deze dus goed!


Bagage is verloren 

In het ergste scenario blijft enig bericht over jouw bagage uit. Is jouw bagage na drie dagen nog niet terecht? Dan dien je de luchtvaartmaatschappij te informeren over de inhoud van jouw bagage en de waarde hiervan. Heb je jouw bagage na 21 dagen nog steeds niet terug? Dan wordt de bagage als verloren beschouwd en zal niet meer gezocht worden door de luchtvaartmaatschappij naar jouw bagage. U kunt nu schadevergoeding vragen bij de luchtvaartmaatschappij voor de verloren bagage. De vergoeding hiervoor bedraagt maximaal €1.250.


Onze juristen helpen je graag!

Heb jij nu ook te maken met het bovenstaande en heb je advies nodig, neem dan gerust contact op met één van onze juristen.

Over de schrijver