In dienst nemen van uitzendkrachten
09 oktober 2019 
1 min. leestijd

In dienst nemen van uitzendkrachten

Als MKB-er kunt u gebruik maken van uitzendkrachten om te helpen bij het werk. Als u tevreden bent over de uitzendkracht, kunt u er voor kiezen om de uitzendkracht in dienst te nemen. Hierdoor bespaart u kosten, omdat u het uitzendbureau niet meer hoeft te betalen. Maar kunt u dat zomaar doen?

In veel gevallen zal een uitzendbureau niet heel moeilijk doen als u een uitzendkracht in dienst wil nemen. Kijk daarvoor wel goed in de overeenkomst die u heeft met het uitzendbureau. Het is mogelijk dat zij een periode aanwijzen waarin de uitzendkracht nog niet mag worden aangenomen. Het uitzendbureau wil dan graag eerst de kosten van de werving eruit hebben. Let daarnaast goed op eventuele boetebedingen in het contract. Als er in is vermeld dat u een aantal weken moet wachten na het beëindigen van de opdracht, moet u zich ook hier aan houden. 

Er zijn dan nog wel een aantal punten waarop gelet moet worden: 

Proeftijd

Een uitzendkracht die langer dan 2 maanden bij u in dienst is geweest, mag geen proeftijd meer in het contract hebben staan. Als dit er wel in staat, is dit nietig. 

Tijdelijk contract

Het is mogelijk dat de werknemer al langer in dienst is bij het uitzendbureau en dat de werknemer vergelijkbaar werk bij u gaat uitvoeren. Er is dan een mogelijkheid dat u opvolgend werkgever bent. Dit kan weer als gevolg hebben dat de werknemer geen tijdelijk contract mag hebben, maar meteen een contract voor onbepaalde tijd. Dit is afhankelijk van hoe lang de uitzendkracht in dienst is geweest bij het uitzendbureau. 

Transitievergoeding

Als er bij het vorige punt is aangegeven dat er sprake is van opvolgend werkgeverschap, is het niet alleen zo dat een werknemer eerder recht heeft op een contract voor onbepaalde tijd, maar ook dat deze eerder recht heeft op een transitievergoeding als u de werknemer ontslaat. De transitievergoeding kan daarnaast ook hoger uitvallen dan dat u eerst had gedacht. 

Er zijn dus een aantal valkuilen waar u op moet letten wanneer u een uitzendkracht in dienst neemt. Wilt u een uitzendkracht in dienst nemen en wilt u nog een aantal tips of verder advies? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen samen met u kijken waar u op moet letten. 

Over de schrijver